مهشید ندیری: هفته گذشته نگارش جدید بالاترین در دسترس قرار گرفت و به همین دلیل در این برنامه با مهدی یحیینژاد در این مورد صحبت می کنیم. مدیر و مؤسس سایت بالاترین پاسخگوی سؤالات شما در این زمینه خواهد بود.
آقای یحیینژاد ضرورت تغییر قالب بالاترین بعد از هفت سال چه بود؟
مهدی یحیی نژاد: قالب گذشته خوب بود و خیلی ها بالاترین را با همان قالب می شناختند. اما باید توجه داشت که هر وب سایت از یک ساختار پشتی و برنامه نوشته شده و یک قالب نمایش تشکیل شدهاست. بازدید کنندگان سایت تنها این قالب نمایش را می بینند. ولی قالب نمایش با برنامه و ساختار پشتی به یکدیگر مرتبط هستند و گاهی تغییر سیستم پشتی و برنامه نوشته شده٬ بدون تغییر سیستم نمایشی ممکن نیست. سیستم گذشته قدیمی و با سرعت پائین بود و به همین دلیل تصمیم به تغییر آن گرفتیم و همراه با تغییر آن٬ قالب نمایشی را هم عوض کردیم که بتوانیم ابزارهای جدیدی به وبسایت اضافه کنیم. در قالب جدید برخی مشکلات قبلی نیز حل شدهاست.
ندیری: بعضی از کاربران گفتهاند که نوشتهها ریز است و رنگ صفحه سایت خیلی سفید است و چشم را اذیت میکند. همچنین نوشتهاند که بعضی از فیلترشکنها نمی توانند سایت را باز بکنند آیا این مشکل از برنامه ریزی سایت است؟
یحیی نژاد: در مورد قالب نمایشی وب سایت که شامل رنگ آمیزی٬ جای منوها و محتوای آنها و سایز نوشتهها است. باید توجه داشت که در طراحی همه وبسایتها انتخاب مخاطبین بسیار مهم است. مخاطبین ما از آمار مراجعین به بخشهای مختلف سایت بیاطلاع هستند. اما گردانندگان وبسایت از آن آگاهند و در طراحی قالب جدید از این آمارها استفاده شدهاست. در قالب قبلی لینکهای داغ٬ لینکهای تازه و موضوعات داغ خیلی دیده می شد. برای همین سعی کردیم در وبسایت آنها را پررنگتر کنیم و برای اینکار موضوعات داغ را از سمت چپ صفحه به بالای آن منتقل کردیم که خیلی راحت به محض ورود به سایت دیده شود. بخشهایی مثل اقتصاد و ورزش و بخشی که مطالب به صورت ترتیب زمانی دیده میشد؛ در نمایش قبلی کنار هم بود و مردم متوجه فرق آنها نمیشدند و اینها را با هم قاطی می کردند و خیلی هم از آنها استفاده نمیشد؛ به همین دلیل بخش ترتیب زمانی را از صفحه اول برداشتیم. اما منوی بخشها را نگه داشتیم.از طرف دیگر منوی بالا که لوگو در آن قرار داشت خیلی پهن بود و فضای خالی زیادی داشت؛ آنرا باریکتر کردیم زیرا فضای بالای صفحه وبسایتها خیلی ذی قیمت است که باید بهترین استفاده از آن بشود. وبسایتهایی مانند فیس بوک هم در نسخه های جدیدتر فضای بالا را باریک کرده و از آن بهترین استفاده را میکنند. همچنین سعی کردیم چیزهای اضافه را حذف کنیم. مثلاً خط اضافهای پایین لینکها بود که در نسخه جدید برداشته شدهاست. در مورد رنگ آمیزی سایت گرافیست تصمیم میگیرد اما باید توجه داشت که رنگ آمیزی نباید به اندازهای تغییر کند که سایت هویت و گذشته خودش را از دست بدهد البته در مورد سفیدی دور صفحه که گفته شد چشم کاربران را اذیت میکند باید راهکاری بیندیشیم.
ندیری: چرا در مورد این تغییرات از مخاطبان سایت نظر سنجی نکردید؟
یحیی نژاد: در سه ماه گذشته تعداد کمی از کاربران فعال نسخه جدید را داشتند و به مرور تعداد آنها افزایش یافت. در این مدت ما سعی کردیم که از نظرات آنها استفاده کنیم. اما ضمن اینکه نظرات کاربران بسیار خوب است اما خیلی با هم در تناقض است و امکان اعمال همه آنها وجود ندارد. همچنین همه خوانندگان وب سایت لزوماً کاربر سایت نیستند. ما سعی کردیم که بالانسی بین نظرات مختلف برقرار کنیم.
ندیری: چرا سایت روی تلفن همراه به راحتی در دسترس نیست؟
یحیی نژاد: ما در این مورد خیلی کار نکردیم زیرا مخاطب ما داخل ایران است. تا چند سال پیش اینترنت موبایل در ایران نبود. اما الان این امکان در ایران هم وجود دارد و با توجه به وی پی ان هایی که روی موبایل قابل استفاده است؛ تعداد کسانی که بالاترین را روی موبایل می خوانند بیشتر و بیشتر می شود. بههمین دلیل باید نسخه ای برای آیفون و نسخه ای برای اندروید ارائه دهیم. ولی قبل آن باید تلاش کنیم که همین نسخه فعلی روی آیفون و اندروید کمی بهتر دیده شود و در اولین فرصت این کار را انجام خواهیم داد.
ندیری:بعضی کاربران نسخه قبلی بالاترین را با قدمت هفت ساله٬ هویت آن می دانند و عوض کردن آن نسخه را خودکشی توصیف میکنند نظر شما چیست؟
یحیی نژاد:هفت سال مدت خیلی زیادی است. هر کدام از ما در این هفت سال کلی تغییر کردهایم. همه وب سایتها مانند فیس بوک٬ تویتر و گوگل پلاست هم در این مدت تغییر کردهاند و ما هم سعی کردیم چیزهای اضافی را کم کنیم که جلوی دید مخاطبین گرفته نشود.
ندیری: بقیه سایتها مانند فیس بوک هر سال تغییراتی داشتهاند اما بالاترین پس از هفت سال ناگهان تغییرات زیادی داشت و به همین دلیل واکنشها زیاد است ؟
یحیی نژاد: ما سعی کردیم که تغییرات کم باشد لوگو و رنگ منوها تغییر نکردهاست.
ندیری: سپهر پیشنهاد داده که از بالای صفحه چهار خبر و عکسها را حذف کنید تا صفحه اصلی شلوغ دیده نشود و برای تیترها نیز از فونت درشتتری استفاده شود.همچنین پیشنهاد کردهاست که برای بهبود سایت سایتهای مشابه را بررسی کنید.
یحیی نژاد: ما با توجه به محدودیت ابعاد صفحه و برای نمایش لینکهای بیشتر٬ از این فونت استفاده کردهایم و اندازه آن را نمیتوانیم بزرگتر کنیم در مورد ۴ لینک داغ بالای صفحه هم همانطور که گفتم آمار قالب قبلی سایت نشان میدهد که علاقه خوانندگان به این موضوعات زیاد است. به همین دلیل در این قسمت قرار گرفتهاند که مخاطبین به محض ورود به سایت آنها را ببینند. ما قبل از طراحی قالب جدید٬ سایتهای زیادی را بررسی کردهایم اما باز هم اگر ایده جدید و جالبی دید برای ما ارسال کنید و حتماً از آن استفاده میکنیم.
ندیری: خیلی از کاربران مانند میلاد و پریسا از اینکه نسخه جدید سبکتر است و راحت تر باز می شود راضیاند اما در مورد محتوا معتقدند که موضوعات مانند گذشته داغ نمیشوند نظر شما در این مورد چیست؟
یحیی نژاد: ما تغییر محتوایی نداشتهایم. شاید فعالیت کاربران بیشتر شده و به این دلیل لینکها دیرتر داغ میشوند.
ندیری: برخی از کاربران پرسیدهاند که آیا بعد از تغییرات جدید از کاربران نظرسنجی صورت گرفتهاست و تعداد موافقین و مخالفین نگارش جدید مشخص است؟ آیا مشکل امنیتی کابران با نگارش جدید برطرف می شود؟
یحیی نژاد: نگارش جدید ارتباطی با امنیت وبسایت ندارد. البته سیستم کلی وبسایت به روز شده و به همین دلیل در مقابل هکرها امنیت بیشتری پیدا کردهاست. همچنین از کاربران در مورد وبسایت نظرسنجی انجام نشدهاست و چندان هم مرسوم نیست. ما پیشنهادهای کاربران سایت را بررسی کردیم و از آن کمک گرفتیم. اما رأی گیری در مورد بعضی موضوعات کمکی به بهبود سایت نمیکند و بعضی مسايل رأی پذیر نیستند مثلا برای معماری یک ساختمان نمیتوان رأی گیری کرد بلکه نیازهای مالک ساختمان یا کسانی که قرار است از آن استفاده کنند به معمار گفته میشود و بر این اساس و با توجه به نیازهای موجود طرحی آماده میشود. ما هم نظرات خودمان و کاربران را در اختیار گرافیست گذاشتیم و او بر این اساس طراحی قالب جدید را انجام دادهاست. البته ممکن است در مورد رنگ بخشهای مختلف وب سایت بتوان نظرخواهی کرد.
ندیری: آیا سیاستهای کلی و قوانین بالاترین چرخشی داشته است؟
یحیی نژاد: یکی از مشکلات بالاترین٬ رای گروهی یا فلهای است. برخی گروهها ممکن است به این ترتیب سیستم و قوانین را دور بزنند و از این وضعیت سوء استفاده کنند. برای حل این مشکل راهحلهایی پیدا کردهایم و بزودی پیاده میکنیم و این باعث میشود وب سایت دست یک گروه خاصی نیفتد که ممکن است مورد علاقه عامه مردم نباشد.
ندیری: اکنون برای عضویت در بالاترین نیاز به دعوتنامهای از سوی یکی از اعضاء وجود دارد آیا در این مورد تغییراتی صورت خواهد گرفت؟
یحیی نژاد: بله با تغییرات جدید امکان افزودن ابزارهای زیادی به سایت وجود دارد و به زودی سایت برای کاربران جدید باز میشود.
ندیری: در نگارش پیشین کاربران از رسیدگی به مسائلشان راضی نبودند. آیا نگارش جدید کاربران را راضیتر خواهد کرد؟
یحیی نژاد: به نظر من این نگارش کاربران را راضی تر میکند. زیرا وب سایت قبلی امکانات بسیار کمی داشت. اوایل کار سایت رضا و عزیز کمک کردند بعدها میترا آمد و قوانین سیستم را مرتب کرد. بعد از آن هم دوستان دیگری به مهندسی سایت کمک کردند و من از همه آنها تشکر میکنم. بالاترین تنها یک وبسایت نیست بلکه پروژه ای است که هزاران نفر به عنوان کاربر در طول هفت سال با کمک هم انجام دادند و ارزش خبری زیادی داشتهاست. اکنون در ایران خبری وجود ندارد که حکومت بتواند آن را مخفی کند و بالاترین در این مورد کمک زیادی کردهاست. بالاترین همچنین ارزش تاریخی دارد. زیرا سایت بسیاری از روزنامهها ناپدید شده است ولی بالاترین همه این آرشیوها را به عنوان بخشی از تاریخ ایران حفظ کردهاست و اکنون به جای اینکه برای تحقیق در مورد انها لازم باشد به کتابخانه ها بروید؛ کافی است که بالاترین را جستجو کنید. به این دو دلیل بالاترین ارزش زیادی دارد که خستگی را از تن همه ما در می آورد.
کاربرملی: قبلاً هم گفته شده بود که نیاز به جلسات مرتبی مانند همین جلسه و حتی محدودتر برای رسیدگی به مشکلات وجود دارد. اما متأسفانه برگزاری این جلسات خیلی طول میکشد. همچنین به نظرم باید به گروههای فعال کاربران سامان داد. گروههای خارج از کشور به دلیل آزادی عمل٬ امکان فعالیت بیشتری دارند و صدای آنها بیشتر از شهروندان داخل و یا افراد مستقل شنیده میشود. شاید باز شدن سایت به حل این مشکل کمک کند.
یحیی نژاد: الان هم صحبت با کاربران وجود دارد. اما بهتر است که به شکل سیستماتیک انجام شود و چندین گروه از حوزههای مختلف مانند محتوا٬ فنی و قوانین انتخاب شوند. البته باید دقت کرد این شائبه ایجاد نشود که به عدهای اهمیت بیشتری دادهشدهاست. من در پایان از مهندسان بالاترین برای طراحی نسخه جدید تشکر میکنم و همینطور از کاربران سایت هم سپاسگذارم که سه ماه گذشته بیش از هزار پیشنهاد دادند و ما سعی کردیم که این پیشنهادها را در طراحی جدید دخالت دهیم. این پروژه ای است که هزاران نفر برای آن زحمت کشیدند و من از همه آنها سپاسگزارم.