English
از بالاترین
رادیوها
شرکت کنندگان
مجموعه‌ها

دکتر احمد شهید

دکتر احمد شهید، گزارش‌گر ویژه سازمان ملل متحد در مورد حقوق بشر ایران است. گزارشگران ویژه کارشناسان مستقلی هستند که توسط شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد جهت بررسی وضعیت حقوق بشر انتخاب می‌شوند. گزارش‌گران به خاطر احساس وظیفه شخصی خود به این شغل می‌پردازند و کارمند سازمان ملل نیستند و دستمزدی نمی‌گیرند. چرا که استقلال آنان برای حفظ بی‌طرفی کامل آنها در انجام وظایفشان اهمیت دارد. دکتر احمد شهید از سال ۲۰۱۱ ماموریت خود را آغاز کرده است. مسئولیت دکتر شهید گزارش کردن موارد نقض حقوق بشر در کشور ایران به سازمان ملل است. وی موارد اثبات شده نقض حقوق بشر در ایران را که پس از انتخابات سال ۲۰۰۹ روی داده است به کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل گزارش می‌نماید. دکتر احمد شهید دانش‌آموخته سیاست بین‌الملل و مطالعات راهبردی از دانشگاه ولز در مقطع کارشناسی و روابط بین‌الملل از دانشگاه کوینزلند در مقطع دکترا می‌باشد. وی مقالات متعددی در زمینه توسعه اقتصادی، تروریسم، دیپلماسی و مردم‌سالاری تحریر کرده‌است. وی پیش از این وزیر امور خارجه جمهوری مالدیو بوده است. در زمان تصدی پست وزارت وی نقشی برجسته در روند اصلاحات حقوق بشری در کشور مالدیو ایفا کرد.

در آوریل ۲۰۰۹ مرکز مطالعات اسلام و دموکراسی واشنگتن جایزه‌ مسلمان دموکرات سال را به دکتر شهید تقدیم کرد و در سال ۲۰۱۰ به خاطر همکاری و کمک به صلح و حقوق بشر در منطقه بالکان موفق به دریافت مدال افتخار از رئیس جمهور آلبانی شد.

نظرات

اگر می‌خواهید با نام مستعار نظر بدهید، پس از نوشتن نظر، نام مستعار خود را در بخش name وارد کنید، سپس گزینه I'd rather post as guest را انتخاب کنید. در این حالت هر آدرس ایمیل دلخواه (مانند a@b.com) را می‌توانید وارد کنید.

متن برنامه

این برنامه با حضور احمد شهید گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل برگزار شد. این نخستین باری است که **احمد شهید** با ایرانیان به صورت مستقیم در ارتباط قرار می‌گیرد.

شادی صدر: نحوه کار شما چگونه است؟ قربانیان نقض حقوق بشر در ایران یا کسانی که اطلاعاتی در این مورد دارند چگونه می‌توانند با شما ارتباط برقرار کنند؟ شما چگونه از صحت این اطلاعات، اسناد و مدارک اطمینان پیدا می‌کنید؟ تاثیر فعالیت شما به عنوان گزارشگر ویژه سازمان ملل بر وضعیت حقوق بشر در ایران چه بوده‌است؟ آیا سازمان ملل ابزاری برای پایان دادن به نقض حقوق بشر در ایران دارد؟

احمد شهید: من اولین گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل درمورد ایران نیستم. گزارشگران دیگری هم بوده‌اند. در کشورهایی که نقض گسترده حقوق بشر وجود دارد؛ حضور کسی که وضعیت حقوق بشر را مشاهده و گزارش کند، آگاهی جمعی ایجاد می‌کند و به یافتن راه حل های بهتر برای حل مشکلات کمک می‌کند. بررسی سابقه گزارشگران حقوق بشر در سی سال گذشته در کشورهای گوناگون نشان می‌دهد که عملکرد آن‌ها به بهبود وضعیت حقوق بشر کمک کرده‌است. دولت ایران به تصویر جهانی خود اهمیت می‌دهد و به همین دلیل زمانی‌که گزارشی در مورد وضعیت بد حقوق بشر ایران منتشر می‌شود که وجهه بین المللی آن‌ها را خدشه دار کند٬ ممکن است آن را بر طرف کنند و یا حداقل پاسخی به آن بدهند. همه مشکلات حقوق بشر به این وسیله حل نمی شوند ولی در همین نشست اخیر سازمان ملل دولت ایران بعضی از موارد نقض حقوق بشر را پذیرفت. اگر کشورهای عضو سازمان ملل به بازخواست دولت ایران ادامه دهند، مجبور به پاسخ گوئی خواهد شد. همچنین روشهای ارتباط و گفتگو با من و ارسال مدارک، در سایت www.shahid.iran.org توضیح داده شده‌است.

شادی صدر : انتخابات ریاست جمهوری ایران در پیش است. آیا موضوع انتخابات مورد توجه شما قرار گرفته است. واکنش شما به احتمال رد صلاحیت نامزدهای این انتخابات و محرومیت اقلیت‌های مذهبی از کاندیداتوری چیست؟ اگر مانند انتخابات پیشین در سال ۱۳۸۸ سرکوب و بازداشت‌های گسترده رخ دهد چه تدبیری اندیشیده‌اید؟

احمد شهید: انتخابات از مهمترین اصول دموکراتیک است. من در گزارش اخیرم به طور مفصل در مورد انتخابات پیش رو صحبت کرده‌ام و شرایط انتخابات آزاد و منصفانه را گفته‌ام. رد صلاحیت کاندیداها مطابق با اصول ICCPR نیست. در انتخابات پیشین ریاست جمهوری ایران گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل نبود اما این‌بار دو چشم بینا، ناظر بر انتخابات خواهد بود. من با دولت ایران در موراد مختلف مانند تداوم حصر رهبران جنبش سبز و نقض آزادی انتخابات گفتگو کرده‌ام و امیدوارم انتخابات پیش رو آزاد و منصفانه برگزار شود.

شادی صدر: تحریم‌های اقتصادی علیه ایران سبب تورم، گرانی و کمبود دارو بویژه داروهای کودکان و بیماری های خاص شده است. و به این دلیل نقض حقوق بشر است؟ آیا این موارد نقض حقوق بشر را در دستور کار خود دارید و برای رفع آن چه برنامه‌ای دارید؟ همچنین از شما پرسیده‌اند که چرا ایران فقط به دلیل پرونده هسته‌ای تحریم شده‌؟ آیا کسانی که حقوق بشر را نقض می‌کنند نباید تحریم شوند؟

احمد شهید : این تحریم‌ها باعث نقض حقوق بشر در مورد مردم ایران خواهد شد و با مقامات چند کشور تحریم کننده ملاقات کرده و دغدغه‌های خود را بیان کرده‌ام و از این کشورها خواسته‌ام که استثناهای بشر دوستانه را جدی گرفته و مطمئن شوند که کالا و دارو به ایران برسد. در ماه مارچ من با هیات حقوق بشر ایران در مورد تحریم‌ها گفتگو خواهم کرد و از دولت ایران می‌خواهم که اطلاعات بیشتری در این زمینه به من ارائه کند. دولت ایران هم در این مورد اشتیاق نشان داده و گفته که همکاری خواهد کرد.

البته تحریم‌ها منحصر به برنامه‌ هسته‌ای ایران نیست، اتحادیه اروپا تحریم‌هایی را به دلیل نقض حقوق بشر نیز وضع کرده است و کسانی که ناقضین حقوق بشر نمی توانند به خارج از ایران مسافرت کنند و حساب‌های مالیشان نیز مسدود شده‌است.

شادی صدر: چندین سوال در مورد وضعیت پناهجویان ایرانی مقیم ترکیه٬ مالزی ٬ یونان و کشورهای اروپایی مطرح شده‌است و از نحوه برخورد همکاران شما در کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل و پروسه بسیار طولانی رسیدگی به پرونده‌ها انتقاد شده‌است. نظر شما در این مورد چیست؟

احمد شهید: من مشکلات پناهندگان را می‌دانم و در مورد صف‌های طولانی پناهندگان در این کشورها اطلاع دارم. این صف‌های طولانی حاکی از این است که اتفاق‌های ناگوار بیشتری رخ داده‌ است و پناهجویان بیشتری ناچار به ترک کشورشان شده‌اند. جنگ سوریه یکی از این رخدادهای ناگوار است. مسوولیت من بررسی وضعیت حقوق بشر ایران است اما علیرغم این با دولت‌های اروپایی٬ اتحادیه اروپا و سازمان ملل در مورد مشکلات پناهجویان ایرانی در تماس هستم و از آن‌ها خواسته‌ام که مساله مربوط به پناهندگان ایرانی را به سرعت حل کنند. اما اینکه پناهندگان را بر چه اساسی ارزیابی می‌کنند در حیطه کار من نیست. اما در مورد شرایط ایران که موجب افزایش روزافزون پناهجویان ایرانی شده‌است صحبت کرده‌ام. اگاهی بخشی در مورد نقض حقوق بشر در ایران کمک می‌کند که پرونده آنها زودتر بررسی شود. من همچنین با این کشورهای اروپایی و سازمان ملل در مورد آسیب پذیری آن‌ها صحبت کرده‌ام. اغلب آنها به لحاظ روانی و اجتماعی آسیب دیده‌اند و اگر پرونده‌های آن‌ها به سرعت بررسی نشود بیشتر آسیب خواهند دید اما متاسفانه مساله پیچیده است و به سرعت حل نمی شود.

شادی صدر: وضعیت پناهندگان افغانی در ایران بسیار اسف بار است اخیراً عده‌ای از آنها اعدام شده‌اند همچنین فرزندان آن‌ها از حق آموزش بی بهره‌اند. زنان ایرانی که با مردان افغان ازدواج کرده‌اند نیز مشکلاتی دارند فرزندانشان حق آموزش ندارند و فاقد شناسنامه هستند نظر شما در این مورد چیست؟ آیا شما برنامه‌ای برای بهبود وضعیت آنها دارید؟

احمد شهید: من باید در مورد مسائل اطلاع دقیق کسب کنم و همچنین نمی‌توانم در گزارشم به همه موارد نقض حقوق بشر بپردازم اما مساله پناهندگان افغانی در ایران مساله بسیار مهمی است و من این مساله را بیشتر بررسی خواهم کرد و در گزارش‌های آینده به آن خواهم پرداخت. در گزارش فعلی من هم مسایلی از این قبیل هست برای مثال در مورد بچه‌هایی که از مادر ایرانی و پدر افغانی به دنیا می‌آیند؛ صحبت شده‌است. زن ها نمی‌توانند ملیت خود را به فرزندشان منتقل کنند همچنین در مورد مساله آموزش و پرورش زنان و کودکان افغانی در ایران صحبت کرده‌ام ولی قبل از اینکه گزارشم را تکمیل کنم تلاش می‌کنم در این مورد با دولت ایران گفتگو و همکاری کنم .

شادی صدر: زنان و مردان همجنسگرای ایرانی منحرف یا مجرم تلقی شده و در بسیاری از موارد تحت فشارهای روانی و قضایی مجبور به ازدواج می‌شوند و یا بدون آگاهی کافی ناگزیر به تغییر جنسیت می‌شوند درحالی که ممکن است نیازی به عمل نداشته باشند. آیا در این مورد اطلاعاتی به دست شما رسیده‌است؟ برای بهبود وضعیت این گروه چه کاری می‌توانید انجام دهید؟

احمد شهید: در دو گزارش از وضعیت زندگی و نقض حقوق همجنس گرایان ایران صحبت کرده‌ام اما قبول دارم که تمام این مساله را نتوانستم گزارش بدهم. اما من اولین گزارشگری هستم که در این مورد صحبت می‌کنم و سعی کردم با جامعه همجنس‌گراها و ترنس جندرها تماس برقرار کنم و اطلاعات بیشتری در این مورد بدست آورم. تشویق عمل تغییر جنسیت موجب گسترش آن می شود اما در برخی موارد ممکن است فرد مجبود به تغییر جنسیت شده و مشکلات روحی بیشتری پیدا کند اما دغدغه بیشتر من در مورد کیفیت زندگی و حقوق معیشتی جامعه ترنس جندر و هم جنس‌گرا است البته این به این معنا نیست که مشکلات دیگر آنها برای من مهم نیست بلکه بهبود کیفیت زندگی و تضمین حق حیات آن‌ها در اولویت است و باید به آن رسیدگی کرد. من همچنان به تلاش برای احقاق حقوق آن‌ها ادامه خواهم داد و مشکلات آن‌ها را در گزارش‌هایم منعکس می‌کنم. دولت ایران در نشست اخیر سازمان ملل به گزارش‌های من در این مورد به شدت اعتراض کرد اما سازمان ملل این اعتراض را نپذیرفت و تعداد زیادی از اعضای سازمان به ادامه ماموریت من در مورد ایران رای دادند و خواستند در مورد حق زندگی هم جنس گرایان و ترنس جندرها گزارش دهم. به شما قول می دهم که در این مورد تحقیق بیشتری خواهم کرد و گزارش های بیشتری خواهم داد.

کیانوش سنجری: حق انتخاب جزو حق شهروندی است اما قانون احزاب در ایران این حق را فقط به باورمندان اصل ولایت فقیه منحصر کرده‌است. آیا شما در مورد اصول غیر دموکراتیک قوانین انتخابات ایران اطلاع دارید و در گزارش‌هایتان جایی برای این مساله در نظر گرفته‌اید؟

احمد شهید: البته ایران کشور مستقلی است و ما کار زیادی در این مورد نمی‌توانیم انجام دهیم اما در گزارش قبلی به این موضوع پرداخته‌ام. شورای نگهبان نباید چنین نظارتی بر کاندیداها داشته باشد. من در مورد ملاک‌های مشخصی که شورای نگهبان بر اساس آن صلاحیت کاندیدا‌ها را بررسی می‌کند گزارش داده‌ام و این قانون را با قوانین بین المللی مقایسه کرده‌ و مشکلات قانونی و منطقی بررسی صلاحیت کاندیداها را نشان داده‌ام و در این مورد آگاهی بخشی کرده‌ام. همچنین سعی کردم با کاندیداهایی که به صورت غیر منطقی رد صلاحیت می شوند ارتباط برقرار کنم و در این مورد گزارش دهم. ایران جمعیت با سوادی دارد که در دهه‌های گذشته فعال بوده‌اند و باید بتوانند انتخابات آزاد و منصفانه داشته باشند.

شادی صدر: آیا شما از وضعیت اقلیت‌های قومی اطلاع دارید؟ حدود سیصد زندانی عرب در شهر‌های مختلف ایران تحت شکنجه قرار دارند و وادار به اعترافات اجباری می شوند. همچنین عرب‌ها در زمینه اجتماعی، محیط زیستی و سیاسی مورد تبعیض واقع می‌شوند. در این مورد چه موضعی دارید؟

احمد شهید : این مساله یکی از موارد اساسی نقض حقوق بشر در ایران است. من در تمام گزارش‌ها به این مساله اشاره کرده‌ام هرچند که قادر نبوده‌ام در مورد تمام اقلیت‌های قومی به یک اندازه صحبت کنم. همچنین در مورد تعداد اعدام‌هایی که در این مورد اتفاق افتاده صحبت کرده‌ام زیرا حق حیات بسیار مهم است در مورد عرب‌های اهواز علاوه بر گزارشی که تهیه کردم؛ بیش از ۳۰ بار با دولت ایران تماس گرفتم و در مورد رویه قضایی ناسالم، دادگاه‌های غیرمنصفانه، شکنجه، زندان و تبعیض صحبت کردم .

اقلیت‌های قومی و مذهبی ایران حق انجام دادن مناسک و آیین‌های خودشان را ندارند ونمی‌توانند به زبان مادری خودشان صحبت کنند و آن را به فرزندانشان آموزش دهند. همچنین برای پیدا کردن کار دچار مشکل هستند در گزارش آخر در مورد حقوق اقلیت‌ها در ایران صحبت کردم و مشکلات آذری‌ها را گوشزد کرده‌ام و به مساله کولبران در کردستان نیز پرداختم و مشکلات بلوچ‌ها را هم ذکر کردم. در گزارش‌های بعدی هم به این موضوع خواهم پرداخت.

شادی صدر: آیا در مورد وضعیت فعالان مذهبی زندانی بلوچ که در جامعه خودشان بسیار مورد احترام هستند اطلاع دارید؟ تعدادی از آنها در خطر مجازات اعدام هستند آیا در این مورد برنامه مشخصی دارید؟

احمد شهید: در ملاقات ژنو با هیئت ایرانی به طور مفصل در مورد مشکلات بلوچ ها صحبت کردم. من واقعا از اخباری که در مورد رهبران دینی بلوچ می‌رسد متاسفم. هیئت ایرانی زمان بسیاری را صرف کرد تا من را متقاعد کند که این اخبار غلط است. ولی من گفتم که در مورد این افراد رویه قضایی مناسبی طی نمی‌شود و برخی از رهبران دینی بلوچ محرومیت‌های بسیار جدی پیدا کرده‌اند، از دولت ایران خواستم که اطلاعات دقیق تری در این مورد بدهد. امیدوارم این اتفاق بیفتد اما در غیر این‌صورت مجبور می شوم از منابع اطلاعاتی دیگر استفاده کنم، البته من بیشتر از یک منبع موثق برای تهیه گزارش نیاز دارم و بسیار مهم است که دولت ایران نیز در مورد وضعیت بلوچ‌ها اطلاعات درستی به من دهد. هر فرد دیگری هم در این زمینه اطلاعاتی دارد می‌تواند از طریق سایت با من در ارتباط باشد.

شادی صدر: یکی از مخاطبان پرسیده بود شما چگونه ازصحت ادعایی که زندانیان در مورد تجاوز یا شکنجه‌ایی که بر روی آن‌ها انجام شده اطمینان حاصل می‌کنید زیرا این اتفاقات زمانی روی داده که زندانی با بازجو یا شکنجه‌گر تنها بوده؟

احمد شهید: در مورد بیشتر موارد نقض حقوق بشر به منابع ‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ مختلف نیاز است اما در مورد شکنجه رویه سازمان ملل متفاوت است تمام ادعاهای مربوط به شکنجه بررسی و با پروتکل استانبول تطبیق داده می‌شود و برای راست آزمایی آن می‌توان از روش‌های دیگری مانند بررسی روانشناختی کمک گرفت. درگزارش قبلی به همین روش عمل کردم و گزارش‌های یک سازمان غیرانتفاعی انگلیسی به نام آزادی از شکنجه را مورد بررسی قرار دادم این سازمان غیر انتفاعی نزدیک ۵۰۰۰ پرونده مربوط به ایران را بررسی کرده‌ است و من ۵۰ مورد از آن‌ها را برای گزارش آخرم انتخاب کردم در این گزارش درصد مساوی از مردان و زنانی است که در زندان مورد تجاوز قرار گرفته‌اند وجود دارد صحت این گزارش‌ها با مصاحبه‌های طولانی مدت با آنها تشخیص داده شده و در بعضی موارد معاینه‌های بدنی هم انجام شده است. همچنین قربانیان تجاوز در زندان پس از آزادی، رفتارهای خاصی دارند که قابل بررسی است و به اثبات این موضوع کمک می‌کند، پس اگرکسی قربانی شکنجه باشد لزومی ندارد که منابع مختلفی برای اثبات آن در اختیار داشته باشد من همه آنها را بررسی می‌کنم . مسئله‌ای که به تحقیق بیشتری نیاز دارد و اثبات آن سخت‌تر است تعیین فرد شکنجه‌گر است. اگر قربانی شکنجه و تجاوز، اصرار کند که فرد مشخصی این کار را انجام داده‌ است نیاز به تحقیق بیشتری برای اثبات آن وجود دارد که در پروتکل استانبول آمده‌است.

جدای از این موارد خاص، سوء‌رفتار با زندانیان به شکل کلی در زندان‌های ایران آشکار است مثلا در پرونده ستار بهشتی رفتار پلیس از همان ابتدا اشتباه و منجر به قتل او شده است.

اگر قربانیان شکنجه جزيیات بیشتری از نحوه شکنجه خود بگویند کار من راحت‌تر است. در برخی موارد ممکن است که قربانی نتواند به درستی تحقیر و شکنجه خود را به خاطر بیاورد یا ممکن است تصور کند کسی حرفشان را باور نخواهد کرد، اما پروتکل استانبول تاکید می‌کند که با قربانیان شکنجه و تجاوز به درستی رفتار شود و اطلاعات آنها محرمانه باقی بماند، پس هرچه که بیشتر در مورد شکنجه با من صحبت کنید گزارش دقیق‌تر و مؤثرتری ارائه خواهم کرد. بعد از سال‌های متمادی که دولت ایران وجود شکنجه در زندان‌ها را پنهان می کرد؛ در نشست آخر شورای حقوق بشر سازمان ملل آقای لاریجانی پذیرفت که شکنجه اتفاق افتاده و این امیدوار کننده است. قربانیان شکنجه می‌توانند خوشحال باشند که دولت ایران این موضوع را پذیرفته‌ است و این گزارش‌ها نهایتاً حکومت ایران را ناچار به پاسخگویی خواهد کرد. تاریخ نشان داده که در همه این جوامع زندان و شکنجه پایان خواهد پذیرفت. امیدوارم با گزارش‌هایی که به من می‌دهید بتوانیم وضعیت زندان‌های ایران را بهتر کنیم. آموزش نیروهای پلیس، بهتر کردن شرایط زندان‌ها و اصلاح قوانین به این موضوع کمک خواهد کرد. اگر شما فکر می‌کنید بدون اینکه در خطر بیفتید می‌توانید در مورد شکنجه در زندان‌های ایران شهادت دهید حتماً به سایت من مراجعه کنید.

شادی صدر: چرا به ایران سفر نمی کنید؟

احمد شهید: من واقعاً دوست دارم برای تهیه گزارش به ایران بروم. اما برای این کار نیاز به مجوز دولت ایران دارم و از وقتی که ماموریتم شروع شده بارها در این مورد نامه نگاری کرده‌ام اما هرگز به من مجوز نداده‌اند. گزارشگران حقوق بشر برای سفر نیاز به مجوز دولت مورد نظر دارند. من همچنان از حکومت ایران درخواست می‌کنم که این امکان را فراهم کنند. اما با این حال من با منابع خودم کار را ادامه خواهم داد. حکومت ایران می تواند به من اجازه سفر به ایران ندهد اما نمی تواند در مورد مسائلی که گزارش می‌کنم اعمال نظر کند. اگر حکومت ایران بپذیرد که من به ایران بروم باید جواز بازدید از زندان‌ها را نیز به من بدهد و بتوانم کسانی را که مایلم در زندان ملاقات کنم. مقامات ایران در رسانه‌ها گفته بودند که من می‌توانم به عنوان توریست از ایران بازدید کنم، اما از نظر من این امکان پذیر نیست، من مسئولیتی از طرف سازمان ملل دارم و به عنوان توریست نمی توانم در مورد مسائلی که می خواهم گزارش تهیه کنم. اگر مامور باشم در مورد چیزهایی که می خواهم تحقیق خواهم کرد. بنابراین امیدوارم که دولت ایران فرصت بازدید از ایران را به من بدهد هرچند که متاسفانه گزارشگران پیشین سازمان ملل هم شانس زیادی در این مورد نداشته‌اند.

ایران من را متهم کرده است که گزارش‌هایم بر پایه اطلاعات کسانی است که با حکومت ایران مخالفند، این درست نیست زیرا من در مورد مسائلی که دولت ایران علاقه‌مند است نیز صحبت کرده‌ام اما اگر حکومت ایران فکر می کند مخالفینش در این مورد سوء استفاده می‌کنند برای پیشگیری از آن باید اجازه دهد که من وارد ایران شوم و با نمایندگان مجلس و اعضای دولت صحبت کنم و از نظرات آنها نیز برای گزارش‌ها استفاده کنم.

سروش: دکتر محمدعلی طاهری بیش از دوسال است که به جرم دگراندیشی معنوی در زندان‌اند. چندین بار به آقای دکتر شهید در این مورد مراجعه شده‌است. چرا به این مورد اشاره نشده‌است؟

احمد شهید: وقتی گزارشی به دست من می رسد. محتوای آن را بررسی می‌کنم و به حکومت ایران گزارش می‌دهم اگر اطلاعاتی که در این گزارش‌ها آمده است خیلی مهم و حیاتی باشند؛ من ناچارم که این پروسه راسریع‌تر انجام دهم و وقتی که گزارش فوری می‌فرستم باید این ارتباط‌ها را خصوصی نگه دارم و به حکومت ایران فرصتی برای تهیه جواب بدهم. اگر بدانم در موردی می‌خواهند به من گزارش دهند باید تا آن زمان صبر کنم با این وجود من، درباره آزادی عقیده، دگراندیشی و تغییر دین که به آن کفر گفته می‌شود صحبت کرده‌ام. حکومت ایران این موارد را تحمل نمی‌کند و با آن‌ها برخورد می‌کند. من از دولت ایران خواسته‌ام که به آزادی عقیده پایبند باشد و تحمل بیشتری داشته‌ باشد. همچنین از دولت ایران خواسته‌ام که رویه قضایی این متهمین را طی کند و به قانون و حقوق آن‌ها احترام بگذارد. در حال حاضر مطمئن نیستم که در مورد محمدعلی طاهری در گزارش‌هایم صحبت کرده‌ام یا خیر؟ ولی اگر گزارش نداده‌ام یا در این مورد با حکومت ایران در تماس بوده‌ام و یا برای این موضوع به زمان بیشتری نیاز داشتم این مورد در ذهن من باقی خواهد ماند و آن بررسی خواهم کرد.

شادی صدر: قانون جدیدی در مجلس ایران تحت بررسی است که در صورت تصویب، پیروان باورهای غیررسمی مانند عرفان‌های نوظهور و فرادرمان‌گران، مجرم و تحت تعقیب قرار خواهند گرفت و تفتیش عقاید کاملا قانونی می شود. از شما به عنوان گزارشگر حقوق بشر خواسته‌اند جلوی تصویب این قانون را بگیرید.

احمد شهید: متشکرم٬ حتما در این مورد گزارش تهیه می‌کنم.

شنونده از ایران: با سلام برای حمایت از خانواده زندانیان سیاسی تاکنون چه کرده‌اید و آیا برنامه مشخصی در این مورد دارید؟

احمد شهید: من مشکلات زندانیان سیاسی را می‌دانم و گزارش‌هایی در مورد وضعیت آن‌ها دریافت کرده‌ام اما نتوانسته‌ام با آنها دیدار کنم اگر کسانی بخواهند از داخل ایران به من گزارش دهند ممکن است به خطر بیفتند اما با این وجود من از زندانی شدن همه افراد گزارش تهیه کرده‌ام، همچنین با همکارانم در سازمان ملل در این موارد همکاری داشته ام. به عنوان مثال با اعضای کمیسیون زندانیان غیر قانونی همکاری کرده‌ام و در مورد روزنامه نگاران زندانی و آزادی بیان به سازمان ملل گزارش داده‌ام، اگر همه سازمان‌های فعال در زمینه حقوق بشر در این مورد گزارش تهیه کنیم و به دولت ایران ارایه دهیم تاثیرگذار خواهیم بود و اگر دولت ایران پاسخ ندهد در گام بعدی به صورت عمومی مشکل را مطرح کنیم. روشن است که زندانیان آزار می‌بینند و در بعضی موارد خانواده‌های آن‌ها متحمل آزار و فشار می‌شوند و تنها به دلیل اینکه یکی از اعضای خانواده در زندان است، از آموزش عالی و داشتن شغل محروم می‌شوند. برای من ممکن نیست که هر پرونده را به صورت فردی گزارش دهم زیرا همه آن‌ها به دلیل محدودیت‌های اعمال شده از سوی دولت ایران به سادگی نمی‌توانند با من تماس بگیرند اما در گزارش‌ها به این مساله به شکل کلی اشاره کرده‌ام. اگر شما می‌توانید بدون اینکه خود را به خطر بیاندازید به من گزارش دهید لطفا به وب‌سایت من بروید و به شما اطمینان می‌دهم که با شما ارتباط برقرار کنم .

طهماسبی: من یکی از قربانیان دهه شصت هستم و ۵ سال در زندان بوده‌ام و مدتی است که به اتفاق خانواده‌ام در ژنو پناهنده‌ام. آیا در شهر ژنو نماینده‌ای دارید؟

احمد شهید : من در ژنو زندگی نمی‌کنم، شما که ژنو هستید می‌توانید با همکاران من صحبت کنید یا از طریق دستورالعملی که در وب سایت هست با من در ارتباط باشید.